Copilul si calculatorul / tableta

Exista, in general, cateva subiecte de discutie pe care, desi nu sunt chiar tabu, e bine sa le abordezi cu precautie si o doza mare de toleranta. Cu siguranta le stiti: politica si religia. Si, mai nou, animalele (in special cainii vagabonzi) si Rosia Montana.

Eu as adauga si educatia copilului pe lista subiectelor cu potential incendiar. Putine lucruri sunt mai personale si mai importante decat cresterea copilului iar discutiile in contradictoriu au un risc ridicat de suparare, rostita sau nu :).

Iar in seria discutiilor parintesti, accesul copilului la calculator sau la tableta ocupa un loc fruntas asa ca te provoc, cititorule, la o dezbatere: e ok sau nu sa ne lasam copiii la calculator sau tableta? :).

Pe cand eram insarcinata, eram foarte sigura de doua lucruri: ca nu ii voi da lui David nimic dulce sau lucruri de rontait, si ca nu va avea voie deloc la calculator sau la televizor cel putin pana pe la 5, 6 ani.

Au trecut 4 ani de la acea rezolutie iar David este mare fan Disney Junior, are acces la tableta cu jocuri instalate pentru el si la calculator si rontaie frecvent intre mese (mai mult fructe, dar mai scapa si altele).

De ce? Pentru ca, treptat, opinia s-a schimbat. Televizorul a devenit, bineinteles, o modalitate buna de a-l tine ocupat pentru ca eu sa imi pot vedea de lucru in casa – dar despre asta intr-un post dedicat, ca merita :).

Calculatorul si tableta au devenit instrumente educative: jocuri de desenat, jocuri cu cifre si cu numere, puzzle-uri pentru varsta lui si tot felul de alte jocuri. Toate acestea ne ofera un pretext excelent pentru ca el sa invete tot felul de lucruri. Despre care vorbim si povestim pe urma cu explicatii detaliate cu tot.

De exemplu, are un joc unde trebuie sa ordoneze animale in functie de marime, altul in care trebuie sa isi dea seama ca trebuie sa apese pe un ceas pentru a trezi un animal si altul la care trebuie sa gaseasca un mod de a elibera o pasare fara a pica in diferite capcane.

jocuri-tableta

Sunt foarte multe jocuri care il incurajeaza sa gandeasca logic, sa se coordoneze si sa retina lucruri. Si atunci, de ce as refuza sa il las sa se joace?

Tehnologia isi spune cuvantul in fiecare aspect al vietii noastre. Sa nu il las sa se bucure de avantajele ei este ca si cum mi-ar lua barbatul fierul de calcat si mi-ar aduce unul pe carbuni in loc. Noi ne jucam cu jucarii “offline”. Copiii de azi au, in plus,  si o diversitate infinita de jocuri, care costa putin, nu ocupa loc si ii invata diverse.

Asa ca nu cred ca trebuie sa le interzicem copiilor accesul la astfel de dispozitive. Oricum tehnologia va fi tot mai prezenta in viata lor. Mai degraba cred ca noi, parintii, trebuie sa fim destupati la mine si sa stim sa le organizam timpul astfel incat sa nu devina dependenti de jocuri, sa bata mingea afara, sa stie cum sa se dea in leagan si sa joace cu placere un Piticot.

Advertisements

4 thoughts on “Copilul si calculatorul / tableta

 1. Ai dreptate, nu le putem refuza copiilor accesul la tehnologie. Important e sa stim doza atent acest acces.
  Daca sunt lasati sa se joace pe calculator, sau la televizor atat cat vor ei, le va fi foarte greu sa interactioneze cu alti copii, sa se bucure de lucrurile simple din aceasta viata.

  Si pentru noi adultii…exista un univers virtual minunat pe internet, dar pentru echilibru e nevoie si de un bun contact cu lumea reala.

 2. Corect! Este insa destul de greu sa pastrezi acest echilibru si cred ca trebuie sa fii foarte bine organizat. Din propriile observatii, parintele este extrem de tentat sa lase copilul mai mult la TV sau la calculator pentru ca el sa faca treburi in casa. Avand in vedere programul incarcat in timpul saptamanii, in weekend trebuie sa faci cumparaturi, sa gatesti, faci una – alta prin casa, te mai si joci cu copilul, mai ai nevoie si de ceva timp pentru tine.

  Noi avem mare noroc ca stam la curte iar David sta mult pe afara, cu prieteni din vecini, cu noi, batem mingea fara a fi musai sa ne deplasam mai departe de casa.

 3. Pingback: Cut the rope – joc pentru tableta / smartphone | ToyPedia

 4. piticii mei se joaca pe calculator de la 2 ani si pot spune ca ii ajuta sa isi deszvolte logica, inteligenta, atentia, memoria etc
  dar nu ii las zilnic,nici ore intregi
  in functie de varsta: am inceput cu 10 min (la 2 ani), am crescut progresiv pana am ajuns la 30-40 min (fetia de 7 ani) si la 20-30 (baietelul de 5 ani)
  fetita are si ore de informatica la scoala asa ca i-au prins bine jocurile si activitatile la calculator
  pe piata se gasesc multe dvd-uri cu jocuri dedicate copiilor,dar si site-uri specializate – trebuie doar sa alegi cu grija si sa stabilesti prioritatile
  traim intr-o societate care se dezvolta foarte rapid asa ca nu ne permitem luxul de a ii opri sa invete;dar totul trebuie facut cu masura 😀

Spune-ne parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s