Calatorind inapoi in timp

Expozitia jucariilor de la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida nu este pentru copii, ci pentru noi, parintii. Si, la fel de bine, pentru bunici :). Pentru copii, jucariile de acolo sunt, probabil, cel mult o curiozitate. Pentru noi, ele sunt o calatorie in timp care pe mine m-a facut sa imi regasesc amintiri demult uitate.

Dar sa o luam cu inceputul. Exista un grup de oameni care se incapataneaza sa ramana copii si care au avut foarte mare grija de jucariilor lor, multe avand deja mai multi ani decat cea care scrie acest articol :). Acesti oameni si-au pus jucariile la comun, au mai adunat si de la alti iubitori si au format Muzeul Jucariilor. Muzeul exista pe internet, la adresa http://www.muzeuljucariilor.ro, legal, sub forma Asociatiei Muzeul Jucariilor si offline, zilele acestea la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Parcul Carol. Presedintele asociatiei este Dl. Cristian Dumitru, a carui colectie de jucarii a depasit deja numarul de 12.000.

Am regasit in colectie multe dintre jucariile cu care ma jucam atunci cand eram mica. Si chiar jucarii mai vechi, cu care s-au jucat parintii mei (mai mult mama, tata nu este o fire prea pastratoare :)) si apoi si eu.

De exemplu, va mai aduceti aminte de acele papusi de cauciuc, cosari, fetite, bebelusi pe care le colectionam prin anii ’80? Daca stau bine sa ma gandesc, cred ca o astfel de papusa reprezinta cea mai veche amintire a unei jucarii, pentru mine.

Papusi de cauciuc Papusi de cauciuc

Sau de papusile acestea?

Papusi vechi Papusa Donald Duck

Am mai gasit si un joc loto pe care il avea bunica mea. Nu mai tin minte care erau regulile dar stiu ca imi placeau jetoanele rotunde cu numere. De asemenea, am dat si peste un set de traforaj pentru care stiu ca m-am certat cu un prieten, dar si peste o cutie cu creta exact ca aceea pe care am folosit-o pentru a desena un sotron cu primul baiat de care mi-a placut mie vreodata. Pe vremea cand nici macar nu stiam eu prea bine ce inseamna asta.

Iar televizorul de jucarie mi-a adus aminte de serile in care ma saturam sa ne jucam “de-a uitatul la televizor” si, impreuna cu Andrei, varul meu, ne furisam in genunchi, din dormitor in sufragerie unde bunicii mei se uitau la televizorul “adevarat”. Statea si noi sub masa, ascunsi si ne uitam. Nu intelegeam mare lucru, dar jocul si furisatul ni se pareau aventuri marete :).

Creta colorata Televizor de jucarie

Si nu am fost singura teleportata in universul propriei copilarii. Cat am stat acolo, au mai venit cateva perechi de parinti care, pentru cateva minute, aproape au uitat de copii si s-au dedicat amintirilor.

Ele treceau in revista papusile pe care le avusesera, ei, bineinteles, erau cu ochii dupa masinile rusesti sau romanesti si dupa jucariile acelea din tabla, cu cheita.

Un vizitator chiar si-a adus aminte de jocul Dacii si romanii cand l-a vazut expus si le povestea prietenilor cum isi batuse toti prietenii la joc si nu mai voia nimeni sa se joace cu el.

Cred ca foarte rar avem oportunitatea de a evada atat de mult din prezent, pentru a ne intoarce in copilarie si pentru a retrai momente care, intr-un fel sau altul, au contribuit la formarea adultului de astazi.

Jucariile de astazi sunt moderne, cu o tehnologie mai buna, fac tot felul de lucruri, sunt mai avansate. Si cred ca este bine si normal sa fie asa. Nimeni nu sta pe loc.

Din cand in cand insa, o incursiune in trecut poate provoca fie un moment de relaxare placuta, fie unul de introspectie, astfel incat va las in compania altor poze. Sau si mai bine, poate mergeti sa va retraiti propria copilarie :).

Advertisements

2 thoughts on “Calatorind inapoi in timp

  1. Pingback: Articolul meu de suflet | ToyPedia | Review-uri de jucarii

  2. Pingback: Copilaria in formele ei | ToyPedia | Review-uri de jucarii

Spune-ne parerea ta!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s